Alt om klokker

Laster inn...

Hos Klokkegiganten ønsker vi alltid å gjøre deg godt kjent med ting slik at du kan gjøre det beste valget når det gjelder å kjøpe en klokke, både for deg selv eller for noen du er glad i. Vi deler derfor all vår kunnskap og erfaring med forskjellige klokker her på nettstedet vårt, slik at du kan få akkurat den informasjonen du leter etter om klokker. I de følgende innslagene vil vi introdusere deg kort for alle temaene om klokker, som du kan lese mye mer om på nettstedet vårt.


Lær det grunnleggende om klokker - Vår store guide til kunnskap om klokker

Urverk

Urverket er selvfølgelig nøkkelen til at klokken din fungerer, men det finnes forskjellige typer urverk, hvor hver har sin egen innvirkning på funksjonalitet, design og pris. Urverk kan overordnet deles inn i tre kategorier: kvarts (quartz), mekanisk (manuelt eller automatisk) og kinetisk.

Kvartsurverket er det mest utbredte på markedet. Det revolusjonerte klokkeindustrien på slutten av 1960-tallet, noe som først og fremst skyldes det at kvarts mer nøyaktig indikerer tid og er billigere å produsere. Når det gjelder design, er en av fordelene med kvartsurverket at den har færre deler. Dette gjør urverket mindre og på denne måten kan klokkens design bli mer slank og elegant. Fordi kvartsurverket er billigere å produsere, er prisen på kvartsklokker selvfølgelig også ofte billigere enn klokker med andre urverk. Kvarts får energi fra et batteri som må byttes omtrent hvert tredje til fjerde år. Det mekaniske urverket kan deles inn i to grupper: manuell opptrekk og automatisk. 

Det mekaniske urverket med et manuelt opptrekk er stort sett utdødd i dag, og ses typisk kun i vintage klokker. Det automatiske urverket inneholder, i motsetning til det manuelle urverket, en rotor som trekker klokken opp, når du beveger det. Med et tradisjonelt automatisk urverk må klokken være i bevegelse for ikke å gå i stå, og derfor investerer mange i en watch winder, som sørger for at klokken holdes i bevegelse, når klokken ikke bæres. Det mekaniske urverket anses av klokke-entusiaster for å være "det virkelige urverket". Dette er fordi det mekaniske urverket ikke inneholder et batteri, men istedenfor består av hundrevis av små, mekaniske deler. Det mekaniske urverket er derfor er et fantastisk håndverk, sann mot klokkens opprinnelse. På grunn av dette er en mekanisk klokke ofte dyrere, ettersom den ganske ofte krever flere materialer og ekspert håndverk for å produseres. 

Det kinetiske urverket kan sees på som en form for hybridurverk som kombinerer elementer fra både kvartsurverket og det automatiske urverket. En av fordelene med det kinetiske urverket er at det kan lagre energi i et batteri som dannes av håndleddets bevegelser. Dette betyr at du ikke trenger å bekymre deg for at klokken din stopper når du ikke bruker den.

I tillegg til disse tre urverk-typene, har mange merker i dag begynt å produsere klokker med urverk som får energien sin fra lys/solenergi. Denne teknologien ble brakt til markedet av merket Citizen, som begynte å produsere klokker med en ny teknologi som de kalte for "Eco-Drive". Ofte har disse klokkene et kvartsurverk som kan absorbere og lagre energien som kommer fra lys. Derfor vil du ikke trenge å bekymre deg for batteribytte med en lys-/soldrevet klokke. 

Du kan lese mye mer detaljert om urverk her.


Watch Winder

En klokkeopptrekker er en elektronisk oppbevaringsboks for mekaniske klokker som trenger kontinuerlig bevegelse for å gå. Det finnes forskjellige typer klokkeopptrekkere i forskjellige design, men felles for de fleste klokkeopptrekkere er det at de er estetisk designet for å passe til verdifulle klokke-kolleksjoner.

Les mer om watch winders her.


Urskiver & Display

Urskiver og displays kan deles inn i fire grupper: analog, digital, anadigi og touch screen. Den analoge urskiven er den mest alminnelige, og den karakteriseres av å ha numerisk, tegn eller annen angivelse av 12 timer, samt en time-, minutt-, og eventuelt også sekundviser. Det digitale displayet angir tiden elektronisk, typisk i militærtid. Anadigi er en hybrid mellom den analoge urskiven og det digitale displayet, og har både en analog urskive samt et digitalt display. Touch screen er et skjerm display, som man brukes gjennom berøring. 

Ønsker du å lese mer om urskive- og display-typer, kan du lese mer om det her


Remmer & Lenker

Klokker kan ha mange forskjellige typer remmer, og det er mange faktorer som spiller inn når du skal velge hvilken reim som passer best for deg og din livsstil. For eksempel kan reimstørrelse, materiale, robusthet og design spille en stor rolle i beslutningen om hvilken klokkereim som passer best. Størrelsen på reimen kan påvirke hvordan den føles og hvordan den passer håndleddet. For eksempel, dersom du har et lite og smalt håndledd, er en tykk og tung stål-lenke vanligvis ikke den beste løsningen. På en annen side så er stålarmbåndet ideelt når det kommer til robusthet og allsidighet, ettersom materialet er enormt hardført og allsidig når det gjelder design. Blant de mest vanlige typer reimer er: metal-lenke, lær-remmen, gummiremmen, resinremmen, og stoffremmen (natoremmen). Blant de mindre vanlige typer remmer er meshremmen, treremmen og keramikremmen. Generelt har hver type åpenbart sine fordeler og ulemper, men det viser seg at designet ofte er den viktigste og avgjørende faktoren når en velger en klokkerem. På denne måten glemmer mange ofte også å tenke på hvor praktisk reimen er, i forhold til hva klokken skal brukes til. Derfor anbefaler vi alltid at du gjør deg godt kjent med egenskapene til de forskjellige reimene, spesielt dersom du tenker å investere i en klokke i den dyrere prisklassen.Du kan lese mer i dybden om de forskjellige reim-typene og lenkene her.


Låstyper

Det er vanligvis et direkte forhold mellom typen rem klokken har og typen lås klokken har. Dette er fordi materialet som brukes og designet på klokken i mange tilfeller, tilsier hvilke låsetyper det er mulig å bruke til klokken. Blant de mest vanlige låsene er spennelåsen, klafflåsen og glidelåsen. Spennelåsen ses typisk på klokker med en lær - eller stoffreim, og i noen tilfeller en meshreim. Klafflåsen ses typisk på klokker med en lenkereim, og glidelåsen ses typisk på klokker med en mesh - eller stoffreim. Fordelene ved spennelåsen og glidelåsen er at de enklere kan justeres til omkretsen av håndleddet ditt. På klokker med en lenkereim og klafflås, er det derimot nødvendig med et av - og på ledd, slik at klokkeremmen skal kunne passe ditt håndledd. Blant de mindre vanlige låstypene er sommerfuglelåsen, klaff/spenne hybridlåsen, smykkelåsen og velcrolåsen. Disse låstypene er ikke mindre holdbare enn de mest vanlige låstypene, men de er enten ikke like moderne eller mindre enkle å produsere. 

Ønsker du å lese mer om låstyper, kan du gjøre dette her.


Vanntetthet

Vanntetthet har stor betydning for hva din klokke kan tåle. Derfor er det viktig å ha kunnskap om din klokkens vanntetthet, slik at du ikke ubevisst risikerer å skade klokken. Vanntetthet er et av temaene vi blir spurt mest om, noe som er helt forståelig, ettersom klassifiseringen av vanntetthet på klokker kan være forvirrende. Vanntettheten til en klokke er angitt i ATM (atmosfære). 1 ATM betegner det normale atmosfæriske trykket under vann, og forstås i prinsippet som at klokken kan tåle å komme 10 meter under vann. Dette sier imidlertid ikke mye, ettersom trykkforholdene under vann varierer mye, avhengig av en rekke faktorer som vind, vær, strømforhold osv. Med dette menes at dersom klokken din viser en vanntetthet på 3 ATM, vil det ikke bety at du kan dykke 30 meter under havoverflaten med den. Du kan se den fulle oversikten over ATM og vanntetthet her. Som utgangspunkt bør en klokke ha minst 20 ATM, før du overhodet kan begynne å svømme med den. Den høyeste angivningen er 100 ATM, som ofte ses på dykkerklokker. Denne klokke-typen er spesielt designet til å kunne motstå de trykkforholdene som forekommer under vann. Dersom din klokke har vært utsatt for vann eller fukt, uansett hvor høy vanntetthet klokken din har, så bør du være oppmerksom på å holde øye med kondens. Kondens er fukt/dugg som oppholder seg inne i klokken, og som kan komme seg inn i urverket. Opplever du den minste form for kondens på urskivens glass, bør du få det sluppet ut hos en urmaker raskest mulig, slik at klokkens indre deler ikke blir uopprettelig skadet som følge av dette.   

Du finner en enda mer detaljert forklaring på vanntetthet her.


Urkassen

Når de fleste skal velge en klokke, er urkassens utseende som regel en av de primære faktorene som tas stilling til. Det er imidlertid langt flere ting enn urkassens utseende som kan være av betydning, når det kommer til beslutning av kjøp av den riktige klokken. Størrelsen på urkassen er viktig å vite, slik at du kan være sikker på at klokken du kjøper, fysisk passer til håndleddet ditt. Samtidig kan urkasse-størrelsen ha betydning for hvor behagelig klokken føles å ha på, samt for om urkassen kan sitte i veien for et erme. Materialet på urkassen kan være av betydning for klokkens pris og for hvor robust den er, samt for om det blir noe risiko for eventuell allergi, ettersom den er i direkte kontakt med huden. Rustfritt stål er i dag det mest anvendte materialet til produksjon av urkasser, ettersom materialet er hardt og motstandsdyktig overfor flekker, rust og korrosjon. Samtidig krever materialet minimalt vedlikeholdelse. Derutover anvendes resin også i høy grad som foretrukket materiale til produksjon av urkasser, særlig i produksjonen av digitale klokker, som ofte skal kunne tåle noen slag og støt. Samtidig er resin ideelt til personer med metall allergier. Foruten rustfritt stål og resin, er det en rekke øvrige materialer som anvendes i mindre grad, blant annet titanium, plastikk og tre. Hver enkel urkasse har sine fordeler og ulemper, og derfor er det alltid en god idé å sette seg inn i hvilke faktorer som har betydning for deg, utover urkassens utseende. 

Du kan lese mer om urkasser her.


Urkassens størrelse

Størrelsen på en urkasse er beregnet ved hjelp av diametrene på urkassen og tykkelsen på urkassen. Jo større diameter, jo tykkere vil urkassen vanligvis være. Urkassens diameter er større for herreklokker, og vil oftest ligge mellom 38mm - 46mm. Urkassens diameter for dameklokker vil derimot typisk være mellom 23mm - 38mm. 

Du kan lese mer om de forskjellige urkassestørrelsene her.


Glasstyper

Ulike typer glass kan brukes på urskiven, og hver type har sine unike fordeler og kjennetegn. Akrylglass er den billigste glasstypen, og ses oftest på billige klokker grunnet lavere produksjonsomkostninger. Mineralglass er den mest anvendte glasstypen, og denne glasstypen ses oftest på klokker i mellom prisklassen. Mineralglass er mer motstandsdyktig overfor riper enn akryl, og er mindre reflekterende enn safir. Det finnes imidlertid mange eksempler på dyrere klokker som bruker mineralglass på sine urskiver, avhengig av hva klokken er designet til å brukes til. Safirglass er ekstremt ripebestandig, og er det foretrukne glasset blant high-end merker. En ny type glass er safirbelagt mineralglass, som er en hybrid mellom mineralglass og safirglass. 

Du kan lese enda mer detaljert om de forskjellige typene glass her.


Rengjøring av klokker

En av de viktigste tingene du kan gjøre for å sikre at klokken din har et langt liv, er å rengjøre den regelmessig. Du kan enkelt rengjøre klokken regelmessig på overflaten hjemme, og du kan også rengjøre den grundig hjemme med vanlige husholdningsprodukter. Selvfølgelig kan du forhindre at klokken din blir skitten ved ikke å utsette den for forhold som kan skade den eller skitne til den. For eksempel bør du ikke bruke en hverdagsklokke til sport og fitness dersom den ikke er laget for dette formålet. Overflaterengjøringen på klokken bør utføres minst en gang i uken, mens dyprensingen bør utføres en gang i måneden eller mindre, avhengig av hvilken klokke du har, hvor ofte du bruker den og hva den har blitt utsatt for. Når du rengjør klokken selv, må du alltid finne ut hvilket materiale klokken er laget av og om klokken er vanntett, slik at du ikke risikerer å gjøre mer skade enn godt når du rengjør klokken selv. For eksempel er det en stor forskjell på hvordan du rengjør og pleier en lærrem vs en stålrem.

 Du kan lese vår fullstendige guide til rensning av klokker her, hvor vi gir deg en step-by-step guide om hvordan du skal rense klokken din med klokkens materiale tatt i betraktning.


Klokke merker & Merke-grupper

I klokkeindustrien finnes det mange merkegrupper. Merke-grupper som refererer til en samling av forskjellige klokke-merker som egentlig er eid av samme selskap . Blant de største merkegruppene er Swatch Group, Richemont, LVMH, Kering Group, Fossil Group, Citizen Group, Seiko Group, Movado Group, Timex Group, Festina Group, Franck Muller Group og Citychamp Group. For eksempel eier Swatch Group konsernet følgende merker: Breguet, Blancpain, Glashütte Original, Harry Winston, Jaquet Droz, Omega, Léon Hatot, Longines, Rado, Union Glashütte, Tissot, Calvin Klein, Balmain, Certina, Mido, Hamilton og Flik Flak.

Utover merkegruppene, finnes det også en rekke individuelle virksomheter. Disse inkluderer blant annet Breitling, Rolex, Apple, Audemars Piguet, Chopard, Casio og Patek Philippe.   

Dersom klokke-industrien interesserer deg, kan du lese mer om de mest kjente merkene og merkegruppene her.


Klokke-typer

Det finnes mange forskjellige typer klokker på markedet, men det er åtte typer som anses for de mest populære. Hverdagsklokken er den vanligste klokketypen, og den kommer oftest i et enkelt, men stillig design, som gjør den ideell til hverdagsbruk. Hverdagsklokken selges som regel for en fornuftig pris, og samtidig gir god verdi for pengene.

En dress watch, også kjent som den formelle klokken, er en type klokke som ofte ligger i en høyere prisklasse enn hverdagsklokken. Den er stilig og kan være veldig prestisjefylt, og derfor er den ideell til formelle anledninger. En dress watch brukes som regel ikke til hverdagsbruk, men brukes derimot oftest kun til spesielle anledninger.

En annen type klokke som er veldig vanlig er aktivitetsklokken. Denne type klokke er mer hardfør, og kommer ofte med et mer sporty eller rått design. Derfor er aktivitetsklokken både ideell til hverdagsbruk og til aktiviteter som sport og ville eventyr. En aktivitetsklokke som ofte deles inn i sin egen kategori, er dykkerklokken. Dykkerklokken, slik som de fleste aktivitetsklokker, er designet spesielt for en bestemt type aktivitet. Derfor tåler dykkerklokken forholdene under vann og har unike egenskaper som passer til dykking.

Moteklokker er en helt annen klokketype enn aktivitetsklokker. Denne klokketypen finnes ofte i en billig-middels prisklasse, og kommer typisk med et kvartsurverk. Moteklokker følger de raskt skiftende motetrendene og klokken er derfor et tilbehør som er morsomt å eksperimentere med og tilpasse til sin personlige stil.

En annen type klokke som også er veldig moderne er smartklokker. Smartklokker har vunnet frem i forbindelse med moderne teknologi, og derfor er en smartklokke den ideelle klokketypen for deg som ønsker å være i forkant av teknologien. Den siste veldig populære klokketypen er smykkeklokken. Smykkeklokken er en klokketype med fokus på design og vakre detaljer. For eksempel har smykkeklokker for kvinner ofte vakre detaljer i form av mønstre på urskiven og/eller er utsmykket med krystaller/ekte steiner. Det er mulig å finne en smykkeklokke i alle prisklasser. 

Vil du lese enda mer om de forskjellige klokketypene på markedet, kan du gjøre det her.


Barneklokker

Dersom barnet ditt skal lære seg klokken med en barneklokke, er det smart at du setter deg inn i hva som er viktig å vite om barneklokker før du foretar kjøpet. 

Du kan typisk velge mellom analoge og digitale barneklokker. Den analoge barneklokken har en tradisjonell urskive med visere, mens en digital barneklokke har et display med 24-timers visning. Du bør vurdere hvilken type som passer best til barnet ditt når barnet ditt skal lære seg klokken. Du bør også huske på å sjekke om den digitale klokken har en 24-timers visning, slik at du ikke kjøper en digital barneklokke som kun viser tiden i 12-timer (AM)./PM) intervaller, ettersom mange barneklokker produseres i Kina eller i USA. En fordel med digitale barneklokker er at de kan ha smarte funksjoner som kan være praktiske i hverdagen. For eksempel kan en digital barneklokke med flere alarmer hjelpe barnet ditt med å huske på å stå opp, på å gå på toalettet eller på å ta medisiner.

En annen viktig faktor å vurdere ved kjøp av en barneklokke, er om du ønsker å kjøpe en klokke som er vanntett. En vanntett barneklokke kan være en fordel, ettersom at barnet ikke kommer til å trenge å huske på å ta den av før den dusjer eller hopper i svømmebassenget. I tillegg er designet på barneklokken viktig, ettersom vi opplever at dersom barnet ditt synes at klokken har et kult/fint design, så er den mer motivert til å gå med den og dermed potensielt lettere lærer seg klokken.

Sist men ikke minst bør du vurdere hvilke materialer barneklokken skal være laget av. Har du et aktivt barn, så bør barneklokken være laget av robuste materialer. Dersom barnet ditt lett blir irritert av klær o.l. som klør, er det typisk lurt å investere i en barneklokke med et behagelig reimmateriale som gummi. Ettersom barn kan ha super sensitiv hud, bør du også vurdere hvilket materialet du ønsker at klokken skal være laget av i forhold til bekreftet eller potensiell nikkelallergi. Selv om produsenter av metallklokker i Norge må overholde relativt strenge regler for mengde nikkel i metaller, er det aldri mulig å 100% unngå at nikkel forekommer i rustfritt stål. Ønsker du en allergivennlig klokke til barnet ditt, kan en klokke i plast eller en klokke i det allergivennlige materialet titanium være et godt alternativ. Du bør sørge for at denne barneklokke-typen ikke bare har en urkasse i allergivennlig materiale, men også lås og urkassen bakside er i allergivennlig materiale. 

Du kan lese mer i dybden om hva du bør se etter før du kjøper en barneklokke her.


Swiss Made klokker

Til og med dersom du bare er litt interessert i klokker, har du uten tvil hørt begrepet "Swiss Made". Det er imidlertid svært få som egentlig vet hva begrepet står for. Vi opplever at mange tror at begrepet betyr at klokken er produsert i Sveits. At en klokke er "Swiss Made" betyr ikke nødvendigvis at en klokke er 100% laget i Sveits, men at klokken oppfyller de spesifikke kravene som må oppfylles for at en klokke skal kunne beskrives som "Swiss Made". Disse kravene har endret seg over tid, av flere årsaker, og kravene blir stadig strengere. Generelt kan begrepet "Swiss Made" brukes i dag dersom klokken er montert og inspisert i Sveits, og når minst 60 % av produksjonskostnadene genereres i Sveits.  

Du kan lese enda mer om Swiss Made klokker her.


Forsikring av Klokker

Er du eier av en verdifull klokke eller vurderer du å investere i en? Da er det viktig at du setter deg godt inn i hvordan klokken din dekkes av forsikringen din. Generelt vil de fleste klokker være dekket av innboforsikringen, som dekker tyveri, vannskade eller brann. Som regel vil det vanligvis ikke være noen forskjell på om du er i Norge eller i utlandet. Du bør dog forsikre deg om at du ikke er underforsikret.

Dette betyr at du bør sjekke om forsikringssummen i forsikringen din samsvarer med verdien av dine eiendeler, inkludert verdien av klokken(e). Når uhell skjer, er det også alltid lurt å ha dokumentasjon på klokken. Dette kan være i form av en kvittering, garantibevis og originale dokumenter. Og i mange tilfeller er det også smart å få verdivurdert klokken din av en urmaker, spesielt om det er snakk om en dyr klokke. 

Du kan lese mye utdypende om forsikring av klokker her.

Vi vil gjerne innsamle cookies

Vi bruker informasjonskapsler for trafikklogg til å identifisere hvilke sider som brukes. Dette gjør det mulig for oss å forbedre vår hjemmeside, så den bedre imøtekommer behovet til våre besøkene, og forbedrer opplevelsen på hjemmesiden. Les mere her Kjøpsvilkår