Og hva betyr urkassens størrelse for deg?

Det er mange faktorer du bør ta hensyn til når du kjøper en ny klokke. En av disse faktorene er selve urkassen. Det er viktig å vurdere hva du stilistisk ser etter i en urkasse, hva den skal kunne tåle, og hvor mye du er villig til å betale. Alle disse faktorene avhenger i stor grad av hvilket materialet klokken er laget av. Så for å finne ut hvilken urkasse passer din livsstil og økonomi, vil vi her beskrive de mest populære urkassematerialene. Vi vil beskrive deres utseende, kjennetegn og popularitet. Hvert materiale har sine respektive fordeler og ulemper, og de er viktige å vite, slik at du er best rustet til å gjøre det riktige kjøpet for deg og dine behov. I tillegg gjennomgår vi størrelsene på urkassene, inkludert de vanligste størrelsene for henholdsvis menn og kvinner. Til slutt vil vi også introdusere deg for de forskjellige glassene som brukes på en urskive, og forklare hvert av glassets unike fordeler og kjennetegn.

Urkassemateriale 

Historisk sett har det vært en utrolig utvikling når det kommer til urkassematerialer. Fram til 1970-tallet var messing det mest brukte materialet, enten belagt med gull eller krom. Eksklusive, dyrere klokker var oftest utelukkende laget av gull.

Siden 1970 -tallet har vi imidlertid sett et skifte, og i dag er det mest brukte materialet rustfritt stål. Det har blitt det foretrukne materialet ved fremstilling av urkassen, fordi materialet har vist seg å være hardført, holdbart og billigere å bruke til produksjon. I dag jobber klokkeprodusenter også stadig med å utvikle nye materialer til urkasser, som inkluderer materialer som karbon, tre og keramikk.

Rustfritt stål 

Som nevnt i innledningen er rustfritt stål i dag det mest brukte materialet for urkasser. Det er et populært valg blant mange, fordi klokker av rustfritt stål vanligvis har lang levetid på grunn av materialets holdbarhet. Materialet er hardt, motstandsdyktig og krever minimalt med vedlikehold. Videre forekommer ikke flekker, rust eller korrosjon når materialet er i kontakt med vann.

Vincero ur med urkasse af rustfrit stål med brun læderrem og blå urskive

Rustfritt stål er kjent for å være sølvaktig i utseende, men det kan også behandles for å gi det en annen farge eller tone. Vanligvis vil rustfritt stål også være tilgjengelig til en rimelig pris, til tross for god holdbarhet. Flertallet av klokkeprodusenter bruker det såkalte 316L rustfritt stålet til klokkene sine. Rolex har sin egen variant av rustfritt stål som går under navnet 904L, som er litt mer motstandsdyktig mot riper og korrosjon enn 316L. Spesielt er rustfritt stål et relativt tungt materiale. 

Plastikk

En plastikk urkasse er oftest sett på digitale klokker så vel som på sports- og barneklokker. En plastikk urkasse er vanligvis billig å produsere, samt pleier urkasser av plastikk å være robuste og generelt vanntette. I tillegg så har plastikk høy motstand mot varme temperaturer og sollys. Urkasser av plastikk er enkle å lage i alle slags farger på grunn av materialet, og dermed er det garantert noe for enhver smak. Dette er også en viktig grunn til hvorfor plastikk ofte blir brukt til produksjon av barneklokker.

Fibex børneur i plastik

Resin

Resin brukes oftest i forbindelse med produksjonen av digitale klokker, samt klokker som skal kunne tåle slag og støt. Spesielt er G-Shock-serien fra Casio kjent for å bruke resin som materiale for urkassene sine. Resin vil vanligvis ha en rå og robust look, og slike klokker sees spesielt utbredt i militæret og blant aktive typer. I tillegg er resin hardfør og tåler nesten alle slags vær.

Sort Casio G-Shock ur med resin urkasse og orange detaljer

Legering (Alloy) 

Legering ligner veldig på rustfritt stål når det gjelder utseendet, men er betydelig billigere å produsere. Grunnen til Legering ligner veldig mye på rustfritt stål når det gjelder utseendet, men er betydelig billigere å produsere. Grunnen til dette er at legering består av en blanding av flere forskjellige metaller. Dette betyr at prisen på klokker med urkasser laget av legering vil typisk være billigere enn klokker med en urkasse laget av rent rustfrit stål. Legering har imidlertid mange av de samme fordelene som rustfritt stål, men også med en rekke bemerkelsesverdige ulemper. Legering er ikke nærme så robust, og heller ikke så motstandsdyktig mot riper og vann som rustfritt stål.

Tre 

Tre er ikke så vanlig å bruke som mange av de andre materialene på denne listen. Et merke som produserer klokker Tre er ikke like vanlig å bruke som mange av de andre materialene på denne listen. Et merke som produserer klokker hvor urkassen er laget av tre er imidlertid WeWood. Tre er det mest miljøvennlige materialet på denne listen, så dersom du er noen som bryr seg mye om å ta miljøvennlige valg, kan en tre urkasse være noe for deg. Tre er et relativt lett materiale, og ettersom tre er et naturlig materiale, er det derfor ideelt dersom du har sensitiv eller følsom hud. Det betyr at trereimen er helt allergifri. Med en treurkasse vil du garantert skille deg ut fra mengden, ettersom treurkasser ikke er så utbredt. Takket være de forskjellige trefargene og tresortene har du muligheten til et unikt og særegent utseende, som ikke kan oppnås med en urkasse av for eksempel rustfritt stål. Det må imidlertid nevnes at treklokker selvfølgelig ikke er laget av 100% tre, ettersom urverket og ofte også låsen ikke er laget av tre.

Aluminium 

Aluminium Aluminium brukes hovedsakelig i produksjonen av urkasser, ettersom materialet er lett tilgjengelig og billig. Selv om aluminium er tilgjengelig i mange forskjellige farger, er den oftest sett i en form av en veldig lys sølvfarge. Aluminium er imidlertid ikke like populær å bruke ved produksjonen av klokker, ettersom materialet ikke er like sterkt som for eksempel rustfritt stål eller resin. Imidlertid er materialet lett og motstandsdyktig mot korrosjon.

Titanium 

Titanium ligner veldig mye på rustfritt stål, men har betydelig bedre holdbarhet og er lettere i vekt. Titanium er opptil fem ganger så sterkt som rustfritt stål, noe som er ganske imponerende. På den andre siden betyr dette også at materialet er dyrere å produsere. Dette er hovedsakelig grunnen til hvorfor titaniumklokker ikke er like utbredt som stålklokker, ettersom prisene på titaniumklokker er merkbart høyere. Titanium er oftest sett på eksklusive sportsklokker, hvor kvaliteten på materialet kombineres med den lettere vekten. I tillegg, så er titanium allergivennlig, og det er uten tvil det materialet på listen som er best egnet for personer som er sensitive for metaller. Titanium er korrosjonsbestandig og skiller seg fra rustfritt stål på grunn av metallets farge. Fargen er annerledes og unik, og minner om en slags gunmetal/mørkegrå. Til slutt er det viktig å påpeke at siden materialet ikke brukes i samme grad som andre materialer på denne listen, kan det bli dyrere å reparere klokken dersom den skulle bli skadet. 

Seiko armbåndsur i titanium
Titanium klokke fra Seiko

Keramikk 

Keramikk som materiale består av en sammensetning av zirconiumoxid, som er en herdet form av leire. Det er en rekke fordeler med å velge en urkasse som er laget av dette materialet. Blant annet er keramikk ekstremt varmebestandig, ripebestandig og er også et utrolig lett materiale. Det er, sammenlignet med noen av de andre materialene på listen, et litt nyere materiale. Imidlertid har blant annet Hublot, Tag Heuer og Omega de siste årene eksperimentert med keramiske urkasser. Noen av ulempene med en keramisk urkasse er at den er enklere å knuse, fordi materialet ikke er så robust som for eksempel rustfritt stål eller resin. I tillegg er en keramisk urkasse også dyrere og vanskeligere å produsere, og derfor velger mange produsenter andre materialer for produksjonen av sine urkasser.

Bronse

Bronse er ikke veldig korrosjonsbestandig eller motstandsdyktig mot små riper, noe som kan etterlate flekker/riper på klokken. Urkassen vil derfor få et mer slitt utseende relativt raskt. Bronse er et metall som ikke er like sterkt og hardført som rustfritt stål, titanium eller platina, og derfor blir bronse ikke så ofte brukt i produksjonen av urkasser. Men i nyere tid har bronse gjort et lite comeback, ettersom noen brukere foretrekker det spesielle utseende som er preget av den gBronse er ikke veldig korrosjonsbestandig eller motstandsdyktig mot små riper, noe som kan etterlate flekker/riper på klokken. Urkassen vil derfor få et mer slitt utseende relativt raskt. Bronse er et metall som ikke er like sterkt og hardført som rustfritt stål, titanium eller platina, og derfor blir bronse ikke så ofte brukt i produksjonen av urkasser.

Oris ur med bronze urkasse
Oris Big Crown klokke med urkasse i bronse

I nyere tid har bronse gjort et lite comeback, ettersom noen brukere foretrekker det spesielle utseende som er preget av den gyldenbrune fargen, fargen som vil vanligvis avta over tid. Dette gjør fargen på bronsematerialet unikt, noe som kan tiltrekke noen mennesker. I tillegg vil bronse ofte være dyrere enn andre materialer, og vil oftest brukes på dyrere og mer eksklusive modeller.

Platina

Platina er et naturlig hvitt metall, men det vil vanligvis finnes i sølvfargede klokker. Det er det desidert dyreste metallet noensinne, og ses oftest bare blant de dyreste merkene og på de dyreste modellene, deriblant i Seamaster-serien fra Platina er et naturlig hvitt metall, men materialet vil vanligvis finnes på/i sølvfargede klokker. Det er det desidert dyreste metallet noensinne, og ses oftest bare blant de dyreste merkene og på de dyreste modellene, deriblant i Seamaster-serien fra Omega. Men du får også det du betaler for. Platina er et tungt materiale som har en rekke klare fordeler. Platina er ekstremt motstandsdyktig mot riper, og materialet er også ekstremt holdbart. I tillegg kan platina nesten alltid rengjøres og poleres etter at klokken har blitt brukt en stund, slik at klokken kan se helt ny ut igjen. Så her har vi å gjøre med det ultimate materialet, og det er bare de helt eksklusive luksusmerkene, som Patek Philippe og Ulysse Nardin, som produserer platina-klokker.

Karbon 

Karbon er et utrolig robust materiale som er spesielt kjent for sin imponerende lette vekt. Karbon brukes ofte i Karbon er et utrolig robust materiale som er spesielt kjent for sin imponerende lette vekt. Karbon brukes ofte i produksjonen av biler og sykler, men brukes også av noen merker til å produsere urkasser. En av de klare kjennetegnene til karbon er dens mørke, helt unike farge, som du oftest ikke får med mange andre materialer. I tillegg til karbons estetiske uttrykk, er materialet også ekstremt sterkt, enda sterkere enn titanium. Casio har en rekke modeller fra G-Shock-serien, som bruker karbon som et urkasse-materiale. Til slutt skal det nevnes at klokker med urkasser laget av karbon, godt kan være i den litt dyrere prisklassen.

Casio G-Shock med carbon urkasse
Casio G-Shock Mudmaster med urkasse av karbon

Gull 

Til tross for at gull ikke lenger er det mest populære materialet for produksjon av klokker, vil gull alltid ha en helt spesiell plass i klokkeindustrien. Ingenting uttrykker luksus og prestisje mer enn en klokke i gull. En klokke i gull vil uten tvil tiltrekke seg oppmerksomhet. Mange ganger vil dette ikke være en klokke du bruker til daglig bruk, men mer i foTil tross for at gull ikke lenger er det mest populære materialet for produksjon av klokker, vil gull alltid ha en helt spesiell plass i klokkeindustrien. Ingenting uttrykker luksus og prestisje mer enn en klokke i gull. En klokke i gull vil uten tvil tiltrekke seg oppmerksomhet. Mange ganger vil dette ikke være en klokke du bruker til daglig bruk, men mer i forbindelse med spesielle arrangementer. Gullklokkene er også et populært valg blant klokkeentusiaster som er ute etter en god investering. Gullmaterialet er derfor også oftest sett på high-end klokker og på eksklusive modeller. Som nevnt tidligere er de vanligste gull urkassene enten laget i den klassiske gullfargen, i hvitt gull eller i rosegull. Det er viktig å nevne at ingen gullklokker består av 100% gull, ettersom rent gull som materiale rett og slett er for mykt til å tåle daglig bruk. Derfor har de fleste gullklokker vanligvis en stålbase som er belagt med gull. 24 karat gull er den reneste formen, og denne formen er derfor bare sett i den helt klassiske gullfargen. Deretter kommer 22 karat og 18 karat etc. som blandes med en større brøkdel av andre metaller, vanligvis med sølv eller kobber. Rosegull har blitt mer populær i nyere tid, og på grunn sin farge, vil rosegullet ikke være 24 karat gull. Dette er fordi det vil være en viss mengde kobber i materialet slik at urkassen kan få sin rosegullfarge. Gullklokker kan også ha andre mindre vanlige nyanser som hvitt gull, grønt gull og til og med svart gull.

Urkassestørrelse 

For å kunne finne en passende klokke-størrelse for deg på best mulig måte, er det viktig å bli kjent med den grunnleggende måten en klokke-størrelse beregnes på. Det er hovedsakelig to viktige begreper du må kjenne til; diameteren på urkassen og tykkelsen på urkassen, hvor urkassens diameter vil være det begrepet man oftest møter på.

Urkassens diameter 

Det har nylig skjedd endringer i folks preferanser over urkasse størrelser. Generelt foretrekker folk større urkasser enn tidligere. Det vil dessuten være en klar forskjell i diameteren på en urkasse når man sammenligner herre- og dameklokker. Diameteren på en urkasse er begrepet som brukes til å måle bredden på urkassen.  Måten dette gjøres pDet har nylig skjedd endringer i folks preferanser over urkasse størrelser. Generelt foretrekker folk større urkasser enn tidligere. Det vil dessuten være en klar forskjell på diametrene på urkassene når man sammenligner herre- og dameklokker. Urkassens diameter er begrepet som brukes til å måle bredden på urkassen. Måten dette gjøres på kan variere, ettersom noen produsenter velger å regne med kronen på klokken (som brukes til å stille klokken), samt eventuelle knapper på sidene av urkassen. Likevel vil det være slik at diameteren på en urkasse måles ved å måle bredden fra venstre til høyre.

Menn

Størrelsen på en urkassediameter for menn vil vanligvis være mellom 38 mm - 46 mm. Imidlertid finnes det klokker for menn som både er mindre enn 38 mm og større enn 46 mm. Hvis en klokke er mindre enn 38 mm, vil det vanligvis være en vintage modell. Da var størrelsene 34mm - 36mm mer vanlige, og disse størrelsene er dermed ikke-eksisterende eller unormale i dag. Etterspørselen etter større klokker har imidlertid økt, på grunn av folks preferanser for større klokker, og derfor ser rekkevidden på 38 mm - 46 mm ut til å være et passende estimat. I motsatt ende, finnes det også klokker over 46 mm som vanligvis anses for å være en oversize klokke. Oversize klokker er veldig avanserte for sin tid. Fun fact: mange av G-Shock-klokkene fra det populære merket Casio, har en urkasse med en diameter på over 46 mm. 38mm - 46mm er generelle retningslinjer som er gode å kjenne til, men det vil alltid være klokker som faller utenfor disse intervallene. Vi har laget en liten oversikt nedenfor, som angir hvilke mål som er identifisert som hvilke størrelser. Det må selvfølgelig tas med en klype salt, ettersom det alltid vil være en viss grad av subjektivitet knyttet til slike estimater. Disse retningslinjene er imidlertid basert på urkassens diameter basert på de ledende merkene i klokkeindustrien.

Mindre enn 34mm - Liten 

34mm - 38mm - Mellomstørrelse 

39mm - 42mm - Standard 

43mm - 46mm - Stor

Over 46mm - Oversize

Kvinner 

Dameklokker har generelt hatt en vesentlig mindre urkasse enn de fleste herreklokker. For kvinner vil diameteren på urkassen vanligvis være mellom 23 mm - 38 mm. Trenden blant kvinner ser imidlertid ut til å være at de i økende grad foretrekker større klokker. Derfor finnes det også dameklokker som er enda større enn 38 mm. Hvis du som en kvinne foretrekker en oversize klokke som er større enn 38 mm, er det også mulig å kjøpe en herreklokke. Dette er ikke uvanlig blant kvinner som foretrekker større klokker, og det er også et stort antall herreklokker i standardstørrelse som kan karakteriseres som unisex. 

Vi har, som tilfellet var med herrestørrelsene, utarbeidet noen retningslinjer basert på urkassens diameter for dameklokke. Disse retningslinjene er basert på urkassens diameter basert på de ledende merkene i klokkeindustrien. Det vil være noen modeller som faller utenfor disse retningslinjene.

Mindre enn 25mm - Liten 

26mm - 29mm - Mellomstørrelse 

29mm - 34mm - Standard 

34mm - 38mm - Stor

Over 38mm - Oversize

Urkassens tykkelse

Med andre ord kan tykkelsen på en urkasse defineres som høyden på urkassen. Tykkelsen på urkassen er derfor angitt ved å måle urkassen fra topp til bunn. Det vil være en klar sammenheng mellom diameteren på urkassen og tykkelsen på urkassen. Jo større diameteren på urkassen er, desto tykkere blir urkassen vanligvis. Så helt konkret betyr dette for deg, at du fritt kan velge diameteren på urkassen, men tykkelsen på urkassen vil ofte være en direkte effekt av størrelsen på diameteren på urkassen. For å gjøre det så enkelt som mulig, har vi laget noen retningslinjer nedenfor, som du kan bruke som referanse når du vil å finne ut av tykkelsen på klokken din. Disse gjelder både herre- og dameklokker. 

4mm - 6mm - Tynn

6mm - 12mm - Normal

12mm - 14mm - Stort 

14mm - 18mm - Oversize 

Remstørrelse i forhold til urkassens størrelse

Det kan være aktuelt å kjenne til forholdet mellom størrelsen på urkassen og størrelsen på reimen, ettersom disse to faktorene henger sammen. Generelt, jo større urkassen er, desto større/bredere blir reimen. Hensikten med dette forholdet er å oppnå best mulig design, og samtidig unngå en upassende asymmetri mellom urkassen og reimen/armbåndet. Når vi diskuterer reimens størrelse i denne sammenhengen, refererer vi til reimens bredde. Dersom vi kjenner til urkassens diameter, er en god tommelfingerregel at størrelsen på reimen skal være omtrent halvparten av urkassens diameter. Vi har nedenfor, ved hjelp av et par eksempler på forskjellige klokke størrelser, illustrert hva vi helt konkret mener. 

Urkassens diameter på 36 mm - Reimstørrelse på ca. 18 mm 

Urkassens diameter på 40 mm - Reimstørrelse på ca. 20 mm   

Urkassens diameter på 44 mm - Reimstørrelse på ca. 22 mm


Vil du lære mer om de andre delene på klokker, finner du vår "Alt om klokker" artikkel her